HARRASTUSKOIRAN LIHASHUOLTO: NESTEYTYS"Vesi vanhin voitehista". Vanha sanonta pitää paikkansa myös sisäisesti nautittuna. Koiran elimistöstä kaksi kolmasosaa on vettä ja sen kaikki kudokset kylpevät vedessä. Esimerkiksi lihasten painosta 80 prosenttia on vettä. Riittävä vedensaanti on koiran suorituskyvyn kannalta yhtä tärkeää kuin riittävä energiansaanti.

Vesi on veren tärkein ainesosa ja se nopeuttaa hapen ja ravintoaineiden kuljetusta elimistössä. Se on välttämätön osa solusisäisessä aineenvaihdunnassa ja kemiallisissa reaktioissa. Vettä tarvitaan ruuansulatuksessa ja toisaalta myös sulamattomien ravintoaineiden poistamisessa, jolloin vettä menetetään virtsaan ja ulosteeseen. Samalla vesi kuljettaa lämpöä ja aineenvaihdunnan loppu- ja/tai hajoamistuotteita pois soluista. Vedellä on myös suhteellisen suuri lämmönjohtokyky - toisinsanoen se sitoo lämpöä, jota muodostuu aineenvaihdunnan ja liikunnan seurauksena, ja osallistuu näin elimistön lämmönsäätelyyn.

Koira menettää nestettä hengitysilman mukana, ulosteisiin ja virtsaan sekä syljen mukana. Merkittävä määrä nestettä haihtuu hengitysilman mukana rasituksen aika elimistön lämmönsäätelyn (jäähdytyksen) seurauksena. Veden tarvetta lisää runsaasti valkuaista sisältävä ravinto ja urheilukoirilla yleinen stressiripuli, jolloin juotu vesi kulkeutuu imeytymättä suoliston läpi. Liikunta lisää koiran vedentarvetta. Lihaksessa muodostuvasta energiasta 70 prosenttia muuttuu lämpöenergiaksi, joka täytyy poistaa lihaksesta. Noin 60 prosenttia koiran ylimääräisestä lämpökuormasta poistuu rasituksen aikana kostean hengitysilman mukana. Erittäin raskaassa työssä olevien rekikoirien vedentarve voi olla jopa 5 litraa vuorokaudessa. "Kotikoirat" haihduttavat 15-20 asteen lämmössä 0,5-7 grammaa vettä elopainokiloa kohti tunnissa. Vettä kuluu siis yllättävän paljon.

Koira selviää ruuatta jopa useita viikkoja, mutta juomatta tuskin kolmea päivää. Urheilukoiran ruokavalio sisältää runsaasti valkuaista rasvaa ja energiaa, mikä jo itsessään lisää vedentarvetta. Urheilevan koiran pitää myös poistaa elimistöstään mm. tavallista enemmän ureapitoisia aineenvaihdunnan lopputuotteita (valkuaisen yliruokinta) ja rasituksen aikana muodostuvaa lämpöä. Myös runsas hiilihydraattien yliruokinta lisää veden tarvetta. Ylläpitotasolla koiran veden tarve on 50-60ml elopainokiloa kohti vuorokaudessa, mutta rasituksessa tarve nousee jopa 150-200 millilitraan elopainokiloa kohti/vuorokausi.

Nestehukka vaikuttaa laskevasti koiran suorituskykyyn ja palautumiseen. Jo kahden prosentin nestehukka eli 400 grammaa 20 kilon painoisella koiralla vaikuttaa negatiivisesti. Veri muuttuu "tahmeammaksi" ja sydämen on työläämpää pumpata sitä eteenpäin, jolloin myös muun verenkiertoelimistön työkuorma lisääntyy. Hidastunut verenkierto puolestaan viivästyttää ravintoaineiden kulkua työskenteleviin lihaksiin. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että koiran kyky jäähdyttää elimistöään heikentyy, jolloin ylikuumenemisen riski kasvaa. Lihakset eivät saa tarpeeksi ravintoa, jolloin koiran suorituskyky laskee ja palautuminen rasituksesta hidastuu merkittävästi.

Nestehukan ikävin ominaisuus on se, että se vähentää janontunnetta, joten koiran ei tee mieli juoda. Siksi onkin tärkeää, että omistaja huolehtii koiran riittävästä nesteensaannista. Kuivumista on helpomi estää kuin hoiraa. Siksi koiraa tulee nesteyttää huolellisesti jo ennen suoritusta ja mikäli mahdollista, koiralle tarjotaan vettä myös suorituksen aikana pieninä annoksina. Palautumisvaiheessa koiraa nesteytetään parin tunnin välein. Nesteytys tulee ottaa osaksi normaaleja arkirutiineita, jolloin koira oppii juomaan silloin kun vettä on tarjolla. Kilpailutilanteessa ei myöskään saa koskaan testata mitään uutta ensimmäistä kertaa, sillä pahimmassa tapauksessa se romuttaa koko suorituksen!

Ihmisten urheilujuomia ei saa antaa koiralle, sillä se ei hikoile eikä siksi menetä samoja suoloja kuin ihminen. Mikäli koira ei innostu juomaan pelkkää vettä, sitä voi maustaa esimerkiksi tonnikalalla tai muulla proteiinilla. Hiilihydraatteja ei tule tarjota koiralle ennen rasitusta, sillä ne laskevat veren glukoosipitoisuutta ja tällöin koira kuluttaa glykogeenivarastonsa tuhlaillen rasituksen aikana. Tämä johtaa koiran ennenaikaiseen uupumiseen ja suorituskyvyn laskuun. Rasituksen jälkeen on kuitenkin hyvä tarjota pikaisesti (puolen tunnin sisällä) hiilihydraatteja, jolloin lihakset saavat ravintoa ja palautuminen lähtee hyvin käyntiin.

NESTEHUKAN OIREET:
:: Koira kieltäytyy juomasta ja syömästä
:: Tumma virtsa, virtsaa vähän tai ei lainkaan, ripulia
:: Kuivat suun limakalvot, kapillaarit täyttyvät hitaasti
:: Leposyke 30-60 min rasituksen/syönnin jälkeen yli 140 krt/min (normaalisti alle 100 krt/min)
:: Iho palautuu hitaasti puristuksesta, "rusina"


Julkaistu Karjis-lehdessä 2/2011
Lähde: MMM Riitta Kempe
webmastering © Sanna Laine
kuva © Heta Pääkkönen